субота , 4 фебруар 2023

Apple i Google, praćenje milijardu korisnika zbog korona virusa!

Apple i Google su zajedno najavili aplikaciju koja će da prati korisnike i obaveštavati ih ukoliko su bili u blizini osobe zaražene sa korona (COVID-19) virusom.

U osnovi radi se o aplikaciji koja bi pratila da li ste se nalazili u blizini osobe koja je zaražena korona virusom i predlagala vam samoizolaciju ili karantin.

Prva Faza

U početku aplikacija “zvanično” ne bi pratila vaše kretanje ukoliko se niste složili s njenim uslovima i sami omogućili praćenje.

Na konferenciji za novinare objašnjeno je da bi aplikacije trebale da anonimno dele informacije među sobom direktno povezane sa svetskom i lokalnom/javnom zdravstvenom organizacijom.

Same aplikacije bi se automatski povezivale putem kratke Bluetooth veze i tako pratile ko se našao u blizini koga.

Ukoliko bi se uvrdilo da imate virus, unosom u aplikaciju svako ko se našao u vašoj blizini u zadnjih 14 dana, a imao omogućenu aplikaciju koja se povezala sa vašom, bi dobio obaveštenje o mogućem izlaganju.

Druga faza

Ovo je proces koji bi zahtevao mnogo dužu integraciju nego klasična aplikacija iz faze 1. U ovom slučaju vi ne bi morali da skidate aplikaciju već bi praćenje i obaveštenja bila automatska.

Naravno kažu da bi svaki korisnik morao da prihvati takve uslove na telefonu ali da li će to biti realnost je malo drugačije.

Google i Apple trenutno pokreću pre 3 milijarde uređaja, preko trećine svetske populacije koristi njihove usluge.

Slične tehnologije korišćene su u azijskim zemljama kao na primer Singapur, ali tu su korisnici informacije o svom kretanju i kontaktima morali dostaviti vladi. U ovom slučaju Apple i Google tvrde da se ne bi radilo o praćenju ljudi već kontakta.

Drugim rečima ceo sistem funkcionisao bi tako što bi aplikacije komunicirale međusobno putem automatskog povezivanja Bluetooth vezom kada se nađete u blizini, a ne sistema za praćenje.

Ovakva saradnja nikada još nije viđena između ova dva giganta koji se preko 10 godina nadmeću za dominaciju na tržištu.

Najavljeno je da bi aplikacija trebala biti spremna za primenu u toku maja, dok bi faza dva počela sa primenom za par meseci.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom potezu? Podržavate li ovu ideju ili se bojite da bi vaša privatnost mogla biti ugrožena?

Zanima vas potpuna privatnost na netu, pročitajte: VPN i njegova primena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *