субота , 4 фебруар 2023

Da li je 5G mreža opasna?

Peta generacije mobilne tehnologije ili jednostavno 5G je novi (ogromni) korak napred u brzini bežičnih uređaja.

Ova brzina podrazmeva vreme potrebno za skidanje podataka (download) i brzinu potrebnu za slanje podataka (upload) sa vašeg uređaja, kao i “lag” imeđu tih radnji istovremeno.

5G ide ka tome da omogući od 10 do 100x veću brzinu od trenutne 4G mreže. Pričamo o prenosu koji se meri u gigabitima po sekundi umesto megabita koje nudi sadašnja 4G mreža.

Sad da se ne bi stekao utisak da se ovde priča samo o korišćenu mobilnih telefona ovako brza tehnologija je korak napred ka stvaranju aplikacija koje do sada nisu bile moguće. Primera radi tako brza tehnologija bi mogla da omogući aplikacije koje funkcionisu na osnovi VR-a (virtual reality ) ili automatizovanim automobilima koje smo do sada vidjali u SF filmovima. Mogućnosti još nisu ni potpuno poznate.

Da li je 5G mreža štetna?

Bilo da ste za ili protiv 5G mreže svi se moraju složiti da je ona još uvek neistražen teren.

Iako su njene mogućnosti nerealne za napredak postoje činjenice koje se ne mogu zanemariti.

5G tornjevi su opasniji od 4G zbog 2 razloga:

  • 5G toranj emituje “ultra visoku frekvenciju”. Što je viša frekvencija kraći je razmak između svakog talasa. 4G mreža emituje signal jačine 1-6 Ghz (Gigaherc) dok 5G ide do visine od čak 300 Ghz.
  • 5G zahteva tehnologiju “ultra visokog inteziteta”. Pošto signal talasa mreže ne putuje daleko (i veoma lako se ometa) s trenutnim brojem mobilnih tornjeva signal ne bi bio dovoljno jak. Tako umanjene snage morali bi da emituju 4G ili čak 3G mrežu. Da bi to izbegli “mini tornjevi” bi morali biti instalirani u proseku oko svake 8 kuće. Sve to bi uveliko uvećalo naše izlaganje RF (radio frekvencija) talasima.

Sa RF radiacijom koliko je naše telo blizu izvora je bitnije nego jačina same radiacije. RF radiacija se gubi sa daljinom, drugim rečima mali izvor radiacije je mnogo opasniji nego veliki koji se nalazi negde daleko.

Što je duže vreme izlaganja opasnije je, a 5G će biti najgore iz oba sveta. Biće izloženi mnogo većoj opasnosti pošto će postojati mnogo više izvora radiacije oko nas koji će emitovati konstantno.

Da ne bude zabune i neko ne kaže „pa i sada imamo 4G mreže i tornjeve” razlika je u “Ultra visokoj frekvenciji i intezitetu” koji do sada nije viđen na globalnom planu.

Mini tornjevi u vašem domu

Većina ljudi ne shvata da već imaju mini tornjeve u svom domu, one koji emituju 24/7 zvani WiFi ruteri. Njegov signal se širi u celom domu i okolini, a isti je nivo radiacije koju emituje mobilni toranj ili mikrovalna.

Danas većina rutera radi na tehnologiji od 2,45Ghz ili 5Ghz. Novi 5G ruteri koji se već nalaze u prodaji emituju 60Ghz.

5G radiacija koristi veću fekvenciju od mikrotalasne. Mikrotalasna sprema hranu na jačini od 2,45 Ghz.

5G se kreće na jačini od 24 Ghz do 300 Ghz.

Svetska organizacija za tumore kaže da unutar radiofrekvencijskog dela elektromagnetskog spektra kojem pripada i 5G što je viša frenkvencija to je opasnija za žive organizme.

Na linku ispod možete videti da se 250 naučnika i doktora iz 35 zemalja koji se zalažu za odlaganje 5G mreža dok se u potpunosti ne ispita njihov uticaj na živi svet.

S druge strane kompanije i vlade zaista nemaju neke ubeđujuće dokaze pa čak ni argumente zašto bi se forsirala neispitana tehnologija sem da krije ogroman potencijal (a realno i profit).

Budućnost i napredak se ne mogu zaustaviti, a 5G mreža je bez sumnje budućnost koju još ne možemo ni zamisliti.

Međutim to ne znači da ne moze biti odložena bar što se tiče masovne upotrebe dok se ne ispita u potpunosti i učini potpuno sigurnom za sve.

Jedan komentar

  1. Realno da se ne znam ko odupire ovome i ne znam koliko dokaza predstave kompanije i vlast gladna para uvek uradi sta hoce. Ne postoji granica koju ne bi presli zbog profita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *