субота , 4 фебруар 2023

Da li je gledanje filmova online legalno?

Da li je zabranjeno gledanje online filmova u Nemačkoj? Kolike su kazne i ima li razlike između sajtova? To su neka od najčešćih pitanja koja se mogu videti po raznim portalima i Fb grupama vezanih za dijasporu.


Odlučio sam malo da se pozabavim ovim pitanjem i objasnim činjenice kao i praktičnu primenu vezanu za gledanje online filmova.

Prvo i osnovno da li je gledanje filmova online krivično delo, teoretski da. Bilo da gledate film preko sajtova kao gledalica, filmovizija i sličnih streaming sajtova ili preko aplikacija kao KODI i PopCorn oboje je krivično delo.

U praksi je to međutim mnogo drugačije. Da objasnimo prvo 2 osnovna tipa gledanja online filmova stream i torrent.

Streaming

Sajtovi kao Gledalica, Filmovizija i slični koriste sadržaj sa različitih servera za video reprodukciju i embeduju ga na svoj sajt stvarajuci time iluziju da se taj video nalazi kod njih. Primera radi uzmite da vi objavite video sa Youtube na Fejsbuku na svom profilu. Svi koji odu na vaš profil će da vide video tamo iako se u osnovu on nalazi na Youtube.

Streaming sajtovi to rade sa ogromnim brojem video servera. Sad tu se potežu legalna pitanja dozvoljeno ili ne gde jedna masa viče ilegalno, druga viče dozvoljeno ili siva zona. Međutim činjenica je da u 2 slučaja kada su vlasnici stream sajtova tuženi zbog sadržaja na sajtu (a ne poreza ili nečeg drugoga) oba puta su optužbe odbačene pošto embedovanje tehnički nije ilegalno.

Federalni sud u Americi: https://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/mpaa-embedding-is-infringement-theory-rejected-by-court/

EU presuda: https://torrentfreak.com/embedding-copyright-infringement-eu-court-rules-141025/

Naravno NE PREPORUČUJEMO da se bavite ovim nego čisto da se pokaže da nije sve crno belo.

Kada gledate stream film sadržaj se skida kratkoročno u vasu RAM ili cache memoriju i to se smatra preuzimanjem filma na racunar, sto je kažnjivo (ukoliko vas uhvate) ali takvih slučajeva do sada koliko je poznato nije bilo. I sam sam pratio online filmove preko stream sajtova preko 2 godine u Nemačkoj bez problema.

Da li će se ovo promeniti u budućnosti ne znamo ali za sada iako zvanično zabranjen streaming je realtivno bezopasan.

KODI/PopCorn

Ove 2 aplikacije i slične njima su mnogo drugačije od streama, one funkcionišu po principu skidanja torrenta. Ukratko vi dok gledate preuzimate torrent file i istovremeno ga delite sa ostalim korisnicima po netu bilo da ste svesni ili ne.

Samom činjenicom da se koristi torrent fajl vrlo je realno što više skoro sigurno da na zapadu možete očekivati da vam stigne koverat sa novčanom kaznom na kućnu adresu. Vi direktno preuzimate i širite (upload) ilegalni sadržaj i to se tretira kao namerno narušavanje intelektualne svojine i distribucija.

U Nemačkoj je zadnjih godina uobičajna kazna 950e za ovakav prekršaj ali ukoliko vam se to desilo preporuka je da se kontaktira advokat pošto retko ko plaća punu kaznu i svaki puta se postiže nagodba za mnogo manju cifru. To je već postao rutinski proces za advokate koji se bave tim pitanjima.

Naravno najbolje ne koristiti uopšte navedene servise i izbeći svaku moguću kaznu pošto budimo realni ako živite na zapadu (pa čak i kod nas) da li je zaista toliko teško odvojiti 10-15e i uzeti Neflix i HBO?

HD rezolucija, instant učitavanje, ogroman izbor i potpuno legalno za 10-15e obe aplikacije je i više nego razumno.

10 Komentari

 1. Uvek se nadju neke rupe u zakonu xD

 2. Bitno je da je besplatno. 😁

 3. netflix,a ni HBO nemaju srpski,ili?

  • HBO GO ima nas prevod i ogroman izbor od serija do filmova dok Netflix nema nas prevod ali mogu da se koriste Chrome dodaci i ubaci nas prevod. HBG daje probni period 7 dana za razliku od Netflixa koji daje mesec dana.

   Takodje i HBO Go i Netflix nude opciju da se deli nalog pa recimo 2-3 ljudi plati 5e za HBO odnosno 10e kod Netflixa i svi koriste.

 4. Skineš VPN i nemaš brige da li legalno ili ne 🙂

 5. Da, problem je da platim 10-15eura.
  Zasto? Jel su sve serije na svetu dostupne za 10-15e? Ne. Morao bih da platim 4-5 puta po 10-15e samo da bih odgledao 2-3 serije po provajderu. Neka hvala.
  Samim tim sto placam internet, ja sam, sto se mene tice, svima platio sve sto se nalazi na netu. Ako je tvoj IP (Intellectual Property) dospeo na net kako bi zaradjivao od pozajmljivanja sadrzaja a ja uzgred ne zadrzavam pravo da zadrzim taj sadrzaj da mi bude dostupan zauvek nakon sto ga platim, niti dobijem fizicku kopiju proizvoda, tvoja je odgovornost da taj sadrzaj zastitis, a ne moj. If it’s on the web, unprotected, it’s free for the taking.
  Nije legalno ni da se kablovski operateri reklamiraju sa kvalitetom streama od 1080p a zapravo pustaju 720p a na obicnim, ne HD kanalima, umesto 720p pustaju stream od 500-600p.
  Necu da igram fer dok druga strana vara.

 6. Ja vecinom filmova gledam na onaj ********** ili na ******* to su mi najbolji. Sve je besplatno nemam nikakbih problema jedino sa reklamama ali razumem ono koliko toliko.

 7. Da budem iskren nije me briga dali je ilegalno ili ne.Ono sto neke vlade rade, organizacije ,udruge…i kada nesto platis nikada nisi vlasnik toga, sve moras placati do u beskonacnost.Plati mjesecnu pretplatu, plati internet vezu,plati da ti se nevrte reklame svakiih pet minuta i onda da se pitam dali je online gledanje ilegalno ili ne.

 8. Recimo, neki film nije prikazivan u našim bioskopima, nema ga u video klubovima, nema ga u prodaji, nema ga na “legalnim” sajtovima. Da li je nelegalno ako ga gledam na netu? Ni po kom osnovu.
  Naravno, postoji i pitanje kako je opravdano plaćati. Vi hranu i piće u restoranu plaćate tek posle konzumacije, i možete da dignete galamu ako nešto ne valja. Zašto se u bioskopu ne bi karta plaćala posle gledanja i to onoliko koliko gledalac želi? Pa da vidite kako bi bilo manje loših filmova.
  Inače, neke grupe su plaćanje po želji za svoje albume već isprobale, npr. Radiohead, i prošli iznenađujuće dobro.

 9. Pozdrav,

  Kako razlikovati sajtove, kako da znam da li se deli film kao sto ste naveli u primeru Pop corn i Kodi, kada ne tj. kada sam u “sivoj zoni”?
  Ja kao totalni laik ne kapiram razliku kada pretrazujem film na netu.

  Hvala unapred

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *