субота , 4 фебруар 2023

Download bez Torrenta

Danas je skoro nemoguće pričati o preuzimanju (download) sadržaja sa neta, a da se ne misli na torrent.

Iako najbrži definitivno nije jedini, nekad davno pre nekih 10-13 godina najpopularnija forma preuzimnja je bila ona sa Warez foruma. Download se vršio preuzimanjem .rar ili .zip fajlova.

Film, igra, serija, program ili šta već su bili bukvalno da kažemo raskomadani na više fajlova i zaključani u .rar/.zip folderima. Nakon preuzimanja kompletan sadržaj bi se automatski spojio u originalni fajl.

Iako još uvek postojeći ovaj sistem preuzimanja je realno pao u zaborav, dok su Warez forumi koji su nekad dominirali internetom polako pali u zaborav.

Glavni razlog bi verovatno bila njegova brzina i komplikovanost. Mnogo sporiji od torrenta sa čestim pauzama između fajlova kao i potreba da se skida iz više delova su doveli do toga da torrent izađe kao pobednik u ovoj bitci.

Zašto bih vršili download preko linka, a ne torrenta?

Siguran sam da se većina vas koja nije znala za ovaj sistem pita ovo isto. Razlog je prost, prvo sadržaj ne zavisi od broja seeda to jest ljudi koji dele isti, a i mnogo je sigurniji za razliku od torrenta (iako danas ništa nije 100% sigurno).

  1. Brzina: kao što sam rekao brzina skidanja ne zavisi od seeda, već brzine servera na koji je uploadovan. Torrenti su fantastični za aktuelne stvari, ali šta je sa recimo 20 godina starim filmom, serijom, igrom, programom? Tu nastaje patnja, a tu je prednost file hostera, uvek dostupni, sa istom brzinom za sav sadržaj.
  2. Sigurnost: kada preuzimate bilo šta sa torrenta vi u isto vreme i delite taj sadržaj, takođe vaš Internet provajder u svakom trenutku vidi šta radite i ukoliko ste negde na zapadu možete očekivati i neku ozbiljnu kaznu. Sa file hosterima to nije slučaj, ISP vidi da vi nešto skidate ali ne vidi šta tačno (a teško da će da istražuje bez povoda), vi skidate .rar fajlove, bez ikakve oznake šta konkretno. Kada preuzmete sadržaj samo idete na “Extract” i to je to. Dobijate gotov fajl bez da ste ga vidno preuzimali s neta.

Istina većina warez foruma je blokirana u mnogim zemljama baš iz tog razloga i sve ih je manje i manje, ali još se drže i uveliko postoje.

Ako vas zanima sigurnost i anonimnost na netu pročitajte: VPN i njegova primena!

Kako skinuti fajl iz više delova

Naravno niko ne želi da skida sadržaj raskomadan na 6 ili čak 12 delova ručno pri tome prateći pauzu između svakoga od njih. U tu svrhu stvoreni su razni programi koji to čine automatski.

Primera radi uzećemo jDownloader 2, jednostavan program koji sve obavlja sam. Sve što treba da uradite je da selektujete sve linkove fajla (levi klik, držite, prevučete preko svih linkova, desni klik i Copy) koji želite .

Pošto se uploaduju na sajtove za host imate klasične linkove kao do bilo kog sadržaja, pokrenete program, idete na Add New Links i nalepite (paste) ih.

Nakon toga program će sam da počne prezimanje, ukoliko dođe do prekida ili zastoja sam će da nastavi proces čim bude mogućnosti.

Nakon što se završi download idite na prvi fajl i desni klik opcija “Extract” i to je to, imate fajl koji ste želeli. U nekim slučajevima folder je zaštićen lozinkom koja se nalazi na stranici gde ste kopirali linkove.

Ukoliko vas zanimaju najbolji warez saktovi za skidanje ili možda torent sajtovi pogledajte: Najbolji torent i warez sajtovi za skidanje filmova.

Jedan komentar

  1. Cinjenica da file hosting sajtovi throtluju download speed kako bi te naterali da puknes kintu na premium account ih cini neupotrbljivim za ozbiljnije stvari, kao npr filmovi i igrice.
    Za programe je ok, do recimo 200mb.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *