Jeftine grafičke kartice sa AliExpressa?

Grafičke kartice su i u zlatna vremena bile poprilično skupa investicija za prosečan balkanski džep, zatim pojavom kripto valuta i njihovim rudarenjem cena grafičkih je skočila van svakog razuma.

Iako je euforija oko rudarenja sad već skoro prošla i cene se korigovale za solidnu grafičku karticu i dalje treba izdvojiti bar nekih 180-200e, pri tome misleći na neki niži srednji rang.

Današnje igre su svojom grafikom i mogućnostima podigle gejming na neki nivo koji je pre samo par godina bio nezamisliv.

Bilo da imate 15 ili 35 godina svaki gejmer bi hteo da odigra novi naslov na max podešavanjima makar da na trenutak iskuse najnovije čudo tehnike, ali to je sve samo ne jeftin hobi.

Iako sve komponente igraju ulogu za takve preformanse grafička kartica je definitivno na prvom mestu.

Jeftine grafičke kartice Da ili NE?

AliExpress je postao kao neka vrsta standarda kada se priča o naručivanju s neta na našim prostorima, ali ne treba da se zaboravi da je to ipak kineska roba koja je u 70% slučajeva teško smeće.

To nije izuzetak ni sa grafičkim karticama sa pomenutog sajta, nema sumnje da na primer RX 570 4GB 256bit koja inače košta oko 200e po ceni od 80$ zvuči i više nego primamljivo.

Činjenica je da ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito obično i jeste.

Razlika između kopije i originala

Pokusati ću da objasnim što jednostavnije da bi čak i oni korisnici koji ne prate toliko svu ovu priču oko komponenti i tehnike mogli da razumeju o čemu se radi.

U osnovi to što vidite na AliEexpress, Wish i slično nisu čak ni kvalitetne kopije, u pitanju su uglavnom neki no name brendovi koji su bukvalno sklopljeni od zastarelog smeća (ne zaslužuju da se kaže delova).

Fizički napucani plastikom i cevima da odaju utisak kao da je reč o kvalitetnim premium karticama dok čim malo bolje pogledate vidi se da konektori nisu spojeni, hlađenja putem cevi nema, o dodatnom napajanju da se ne priča kao i još mnogo toga. Većina dodataka samo nalepljena na karticu

Često te kartice imaju samo osnovni čip s kojim možete da pokrenete sistem i možda da učitate neku igru.

One zavaravaju vaš sistem da bi ih očitao kao kopiju kojom se predstavljaju ali čim se stave pod neko minimalno opterećenje zagarantovan vam je BSOD ili drugim rečima onaj plavi ekran koji svima ide na živce s vremena na vreme kada vam blokira računar.

Na internetu uključujući naravno i Youtube možete naći more live testiranja navedenih kopija (bez obzira što piše 100% original), rastavljanja kartica kao i klasične benchmark testove. Rezultati su sve sem pozitivni.

Zaključak

Ova tema ne ostavlja mnogo prostora za diskusiju činjenica je da su neke stvari na zapadu (ili u ovom slučaju istoku) jeftinije kod nas ali budimo realni nisu 5-6x jeftinije.

Kada čovek naiđe na takav slučaj definitivno bi trebao da istraži zašto je proizvod toliko jeftin u odnosu na redovnu cenu umesto da ga ponese euforija nastala zbog niske cene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *