недеља , 26 март 2023

Kako razlikovati pravi iPhone od kopije?

Iphone, jedno od najvećih ako ne i najveće ime u mobilnoj industriji danas. Bilo da ga volite ili mrzite (s njim nekako uvek ide u krajnost) niko ne može poreći da su u pitanju veoma kvalitetni uređaji.

Budimo realni na trenutak, istina da su cene ovih telefona van svake pameti ali su bez sumnje u pitanju kvalitetni telefoni. Zadnjih godina na našim prostorima vlada opšta pomama za ovim brendom.

Da li zbog kvaliteta ili čisto neke želje za dokazivanjem sve je više korisnika ovog brenda kod nas, ali i sve veći broj onih koji se odlučuju da zbog cene kupe neki polovni model.

Kupovina bilo čega polovnog bio to telefon, računar, auto itd je uvek rizična. Kad su u pitanju premium brendovi koji su podložni raznim kopijama ovo je još izraženije.

Ispod ćemo objasniti kako proveriti telefon fizički ukoliko ga imate ispred sebe i online ukoliko kupujete na neviđeno.

Tako da ukoliko ste se ipak odlučili na kupovinu polovnog apple flegšipa evo na šta treba da obratite pažnju da bi izbegli moguće poprilično skupu grešku.

Iphone, kopija ili original

Verovatno najsigurniji način u startu je da uzmete serijski broj telefona (Podešavanja — General — About) i proverite ga direktno na Apple sajtu na linku: https://checkcoverage.apple.com/

Samo unesite serijski broj i odmah možete da vidite da li je u pitanju original.

Softver

Iako postoji milion aplikacija koji će da učine da android izgleda kao iOS pa do najsitnijeg detalja neke stvari nije moguće sakriti.

iOS nije moguće kopirati i ukoliko odete u Podešavanja — General — About pod Software Version mora da piše trenutna verzija iOS-a. Ako je u pitanju kopija radi preko androida i to mora da pokaže ili uopšte neće biti dela o softveru.

Ekran!

Na domaćim sajtovima se pojavila ogromna količina originalnih iphone modela sa kineskim ekranima. Uglavnom ćete čuti priče “stajao je u izlogu pa je zato jeftiniji, ali nov je”.

Da, sigurno je to. Ovo se lako proveri, ni jedan originalni ekran kod iphone telefona neće prelivati boje. To znači ako pritisnete prstom ekran malo jače original neće davati nikakve znakove kontakta makar ga slomili dok će kopija da preliva boje ispod prsta.

Postoji još mnogo načina (da nabrojimo neke: kopije nemaju siri, vode vas na google play umesto app store, kod paljenja ekrana nema jabuke nego welcome screen android logo itd).

Međutim činjenica da je Apple odnedavno omogućio da se preko serijskog broja direktno proveri da li je iPhone pravili ili lažni je sve ostale načine učinila suvišnima.

Iphone kupovina online

Verovatno najpopularniji način kupovine kod nas, uglavnom ljudi uzimaju preko sajta kupujemprodajem i raznih facebook grupa.

Za početak da naglasim da ukoliko kupujete preko sajta KP reputacija JE bitna! Istina reputacija/pozitivne ocene se mogu u nekoj meri manipulisati ali opet je nekako sigurnije kad neko posluje godinama sa hiljadama pozitivnih ocena i kada je neko relativno nov bez ikakve ocene.

Kada se raspitujete o telefonu ukoliko je polovni model, jedino što možete zatražite IMEI broj telefona. Kada vam prodavac pošalje IMEI (ukoliko odbija odmah odustanite) iskoristite neki od online imei check alata da vidite informacije o telefonu.

Na primer na sajtu: https://www.imei.info/ možete da dobijete osnovne informacije o telefonu (da li je original iphone) kao i informaciju da li je Blacklisted. Samo unesete IMEI i kliknete na Check, nakon čega vam izbaci sve podatke o telefonu i opciju Blacklisted status check.

primer telefona koji nije blacklisted

Blacklisted telefoni su oni koji su prijavljeni kao izgubljeni, nestali, ukradeni itd. I samim tim nikada ne mogu biti otključani. Bez obzira da li je telefon iz Nemačke, Engleske, USA itd danas su sve mreže povezane i velika je verovatnoća da otključavanje nije moguće.

Nekada je to rešavano preko rSim karica ali ni to više nije moguće.

Definitivno preporučujem obaveznu proveru IMEI i Serial statusa, i da pitate prodavca da li je možda zaključan na mrežu.

Ukoliko je telefon zaključan na neku mrežu njegovo otključavanje je moguće jedino ako nije Blacklisted! Međutim u zavisnosti od toga koja je mreža i iz koje države ova usluga se kreće od 30-100$ pa shodno tome prilagodite cenu.

Zaboravili ste šifru za vaš iPhone? Pogledajte: Kako otključati iPhone!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *