недеља , 26 март 2023

Kako sačuvati kontakte sa telefona na Gmail-u?

Čuvanje kontakta na gmail-u, ko bi rekao da je nešto toliko jednostavno u isto vreme i nepoznato za mnoge korisnike u današnje vreme.

Za one koji ne znaju najlakše je reći da možete da sinhronizujete sve kontakte koje imate u svom telefonu bilo da su memorisani u telefonu ili na sim kartici na svoj Gmail nalog.

Prednost toga je što kad god da uzmete novi telefon vi ćete imati sve kontakte dostupne čim se spojite sa svojim gmailom. Ovo važi čak i ako pređete na recimo iOS sistem i dalje možete da “uvezete” kontakte sa Gmaila.

Bilo da ste samo menjali telefon ili možda izgubili, da vam se sim kartica oštetila ili nešto treće na ovaj način nikada ne gubite vaše kontakte.

Kako dodati kontakte na Gmail

Pre svega naravno morate da se prijavite sa svojim gmail nalogom na svoj android telefon (uglavnom se obavi čim se pokreće telefon prvi puta).

S obzirom da ne možete koristit skoro ni jednu aplikaciju iz svakodnevnog života bez da ste skinuli sa Google Play Store pretpostavljamo da vam je Gmail već spojen.

Idete na podešavanja (settings) zatim pronađite deo nalozi (accounts) i u njima izaberite Google.

Nakon što vam se otvore podešavanja Google naloga imate opciju da izaberete šta sve želite da sinhronizujete. Dovoljno je da odete i aktivirate kontakte.

Backup se uglavnom dešava automatski osim ako vam opcija nije ugašena. Čak i da ga ručno pokrenete više puta google će sačuvati samo nove kontakte i neće duplirati stare.

Ovo isto važi da bi i dodali kontakte sa Gmail naloga na novi telefon, jednostavno odradite sync bilo da želite da sačuvate nove ili učitate sve. Vaš imenik uvek dostupan i na sigurnom (bar dok ne zaboravite šifru Gmail-a).

Pogledajte kako će SIM kartice izgledati u budućnosti: Šta je eSim i razlika od Sim kartice

Takođe vašim Gmail kontaktima (i generalno svemu ostalom što ste sinhronizovali na vašem telefonu kao recimo slike) možete pristupiti i preko računara na linku: Google Kontakti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *