субота , 4 фебруар 2023

Ograničavanje interneta zbog Korona virusa

Da i NE! Naslov članka bi možda mogao da vas zbuni ali kada kažemo  „Ogranicavanje interneta zbog Korona virusa” ne mislimo na diktatorski režim ograničavanja slobode korišćenja Interneta (mada ko zna šta nosi sutra).

Laički rečeno Internet je preopterećen, prema informacija koje su objaviljuju svetske kompanije Internet potrošnja je uvećana do te mere da je stabilnost postala upitna.

Uzrok

Imajte na umu da ovde ne pričamo samo o ljudima koji sede kući, gledaju filmove, youtube i vise na društvenim mrežama. Iako se njihov broj značajno povećao i nije zanemariv pričamo i o onoj drugoj strani

Širom zapadnog sveta školovanje je počelo da se odvija online. Osnovna, srednja škola i fakulteti prate predavanja preko interneta. Kompanije čiji zaposleni mogu da obavljaju svoje delatnosti od kuće su se takođe prebacili online (konferencije, video pozivi, aplikacije itd). Nemajte sumnje da su u pitanju milionske cifre.

Preduzete mere

Mnoge svetske kompanije kao što su Youtube, Netflix, Facebook, Instagram itd su odlučile (i već sprovele u delo) privremeno smanje kvalitetu svog video sadržaja i time olakšaju opterećenje na mrežu. S obzirom na količinu korisnika koje poseduju nema sumnje da će te mere imati pozitivnog efekta.

Ne bojte se uprkos opterećenju neće doći do kraha interneta ali definitivno možete videti probleme sa učitavanjem sadržaja na nekim sajtovima i generalno brzinom u vremenu koji sledi.

U normalnim situacijama ovo bi bio odličan trenutak da se preporuči druženje uživo umesto online ali s obzirom na situaciju vani ipak ćemo se suzdržati takvih preporuka za sada…

Ali zato možemo da preporučimo: 7 filmova o epidemijama koje morate videti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *