Razlika između SSD i HDD (hard diska)

Zadnjih par godina vlada velika potražnja za SSD kao sistemskim diskom dok je HDD i dalje neprevaziđen kao prostor za skladište. Oboje imaju svoje prednosti i mane koje ćemo objasniti ispod.

U osnovi SSD (Solid State Drive) i HDD (Hard Disk Drive) su ono što se u narodu kaže “hard disk”. Iako su zvanične definicije dosta preciznije to nije pogrešan način gledanja na njih.

Ukoliko ste u dilemi koju opciju izabrati ovo je pravo mesto za vas.

Razlike i prednosti SSD i HDD

Kada kupujete računar bez obzira s kojom namenom ono što vam je definitivno prioritet je brzina. Ukoliko koristite standardni HDD ta brzina i nije nešto što će vas oduševiti bar u današnje vreme.

Lepota SSD je u tome što postiže mnogo veću brzinu. Za razliku od HDD koji vrti svoje magnetne ploče koje se okreću velikom brzinom i upisuju podatke na disk koristeći glavu povezanu sa kontrolerom i kes memorijom.

SSD nemaju pokretne delove i koriste neizbrisivu memoriju za skladištenje podataka. Iako ima istu funkciju kao HDD on zadržava podatke čak i kada je isključen i bez napajanja.

Samim tim brzina mu je mnogo veća pošto je odmah spreman za upotrebu. To se posebno odražava kod podizanja sistema kao i bilo koje druge aplikacije.

Dok je brzina definitivno na strani SSD, skladišni prostor još uvek ide u korist klasičnog HDD-a.

Buka takođe igra ulogu, s obzirom da HDD koristi pokretne delove u radu logičnije je da će biti bučniji, kako vreme prolazi to će postajati sve izraženije.

SSD prednosti i mane:

Brži, tiši, energetski efikasniji pošto nema pokretne delove, zauzima manje prostora, otporniji na oštećenja i gubitak podataka.

Mane su definitivno cena, veličina (količina memorije višestruko manja od HDD), životni vek mu je kraći od HDD.

HDD prednosti i mane:

Jeftiniji, traje duže, mnogo više memorije za skladištenje.

Mane su buka, brzina, potrošnja.

Idealna kombinacija za desktop PC bi bila SSD za sistemske fajlove i programe i HDD za skladištenje. Ugradnja SSD će igrati veliku ulogu na preformanse računara.

Kad su laptopi u pitanju bez ikakve sumnje u današnje vreme treba ići na SSD. Čak i prosečan kvalitet SSD je uveliko brži od klasičnog hard diska, sistem se diže za manje od minute, u nekim slučajevima i ispod pola minute. O zahtevnim programima i aplikacijama da ne počinjemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *