субота , 4 фебруар 2023

Rezolucija ekrana, objašnjenje.

Većina nas koja vidi ovaj naslov će pomisliti “živote ko ovo ne zna”, ali budimo realni, pogledajte oko sebe i zapitajte se: ko zna šta je rezolucija?

Čak i danas u 2020 da budemo iskreni preko 70% ljudi ne zna šta koja rezolucija znači, znaju samo da to “super izgleda“!

Postoji mnogo objašnjena ali se manje više sva zasnivaju na tehničkim podatcima, a ako ste među tih 70% koje samo zanima šta treba da gledaju kada kupuju TV sumnjam da vas zanima koliko šta ima piskela.

Samo želite da znate kako da izaberete Tv ili monitor, zar ne?

Rezolucija, objašnjenje na jednostavnom jeziku!

Kada se kaže rezolucija ekrana misli se naravno na kvalitet (iako tehnički reč označava broj piksela koje ekran može da prikaže), ukratko što je veća rezolucija lepša i čistija je slika (da ne idemo u tehnikalije pošto se sve svodi na kvalitet).

SDTV je osnovna rezolucija za već zastareli format o kojem ne vredi mnogo pričati s obzirom da se danas više nigde ne nalaze ni u prodaji uređaji ograničeni na ovu rezoluciju. Oznaka je 480p pa ukoliko vas zanima pustite youtube na kvalitetu videa 480p i pogledajte.

HD Ready (720p) manje više standard danas, znači da podržava HD mogućnosti i većina kanala danas bar kada je u pitanju digitalni mediji se emituje u ovom formatu.

Full HD ili 1080p u osnovi sve što je potrebno osim ako niste neki fanatik, fantastična slika u HD rezoluciji koja čak i danas u 2020 nije podržana kod 80% naših TV stanica

2k ili 1440p ovo bih svrstao ni vamo ni tamo, po meni lično rezolucija za monitore i premium telefone, ne bas toliko popularna kod televizora. Bez sumnje odličan kvalitet ali u ceni mala razlika između sledećeg predstavnika.

4k i UHD (Ultra HD) kao što naziv kaže u pitanju je rezolucija koja donosi 4x jaču oštrinu nego standardni HD. Nivo detalja i oštrine je zapanjujući. Sad ukoliko naše televizije ne podržavaju Full HD zamislite kako je s ovim (mada realno ni svetske medijske kuće nisu baš na ovom nivou).

8k stoji kao kralj svih rezolucija danas. Vrhunac tehnike koji je do sada viđen na svega par modela televizora i sumnjam da postoji i jedan sadržaj uključujući i filmske blokbastere ili youtube video koji ima 8k kvalitet rezolucije. Trenutno totalno neisplativija investicija pošto nema sadržaja da se izvuče njen maksimum.

Zaključak

Ukoliko vas zanima savet šta izabrati evo ga:

  1. Full HD je trenutno postao neki nazovimo standard gde skoro svaki TV pa i oni od 150e podržava ovu rezoluciju. I da budem iskreno to je fantastična (oštra i jasna) slika koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Sumnjam da je ikom potrebno bilo šta bolje od ovoga, a velika većina verovatno ne bi ni primetila razliku u odnosu jače rezolucije.
  2. 4k/UHD ukoliko ste spremni da izdvojite malo više para ovo je vrhunac uživanja ispred vašeg velikog Tv-a sa surround ozvučenjem. Preporuka da pogledate neki novi Marvelov film u 4k rezoluciji da bi zaista videli tu oštrinu i nivo jasnoće. Rezolucija za ulitmativne geekove…

Ukoliko vas zanima kako pretvoriti vaš standardni TV u funkcionalni SMART uređaj pročitajte: Android Box, pretvara vaš obični Tv u Smart!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *