субота , 4 фебруар 2023

Šta je eSim i razlika od Sim kartice

Kao što mu i ime sugeriše eSim je elektronska ili embedovana sim kartica. Da budemo iskreni klasične sim kartice su poživele poprilično dugo i bilo je pitanje vremena kada će postati zamenjive.

Nećemo ulaziti u detalje šta je sama sim kartica pošto čak i ko ne zna tačnu definiciju (realno kome i treba) svi znaju za šta se koristi.

Šta je eSim

Umesto da koristimo klasični fizički sim mali čip je ugrađen u vaš telefon koji služi da potvrdi vaš identitet kod vašeg mrežnog operatera.

Siguran sam da se tu nameću razna pitanja, recimo kada putujete često ste prinuđeni menjati operatera da bi bili u stanju da koristite telefon. Čak i kući ljudi često menjaju brojeve telefona što zahteva i promenu kartice.

Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je da možete da menjate mrežnog operatera bez kupovine kartica pošto je sam eSim promenjiv. Bukvalno možete da menjate broj kao i sa fizičkim karticama bez da morate da kupujete karticu, menjate slot i ostalo.

Ukoliko preferirate dual sim opcije eSim podržava više naloga i prebacivanje između njih je vrlo lako.

Prednosti eSim-a

S obzirom da prosečan korisnik ima naviku da se odupire novim i nepoznatim idejama bitno je naglasiti da prednosti uveliko nadmašuju mane (koje ćemo objasniti dole).

  • Prvo ukoliko proizvođači ne bi morali ugrađivati slot za sim karticu to bi im omogućilo da pristupe potpuno novim idejama kod dizajna telefona.
  • Internacionalni putnici bi uveliko prepoznali mogućnosti eSima. Neretko nosimo više od jednog telefona što zbog privatni što zbog poslovni obaveza. Zamislite kad se većina nas nađe u nepoznatoj zemlji procesa nabavke sim kartice (pronađi, plati, ubaci, registruj je, koristi). Zar nije lakse samo kada predjete granicu ući na aplikaciju, izabrati mrežu i BOOM opet ste dostupni i online.
  • Instalacija eSIM kartice vrši se kroz meni Podešavanja u telefonu, koji ga podržava, gde se upisuju broj telefona i kartice i druge potrebne informacije, koje će operator isporučiti sa eSIM-om korisniku. Takođe, može da se kupuje i onlajn, a preuzimanje se može izvršiti na različite načine – mejlom, QR kodom, čak i SMS porukom, koje šalje operator.
  • Mogućnost da uvek zadržavate isti broj bez obzira na to što menjate operatera.
  • Sigurnost je potpuno novom nivou.

Čak i da se telefon restartuje, resetuje na fabrička podešavanja ili promeni sistem se ne gubi i vaš broj ostaje. Čak i da izgubite telefon ili vma ga ukradu sa klasičnim sim karticama dovoljno je da se ona izvadi i ubaci druga.

Sa eSim karticom je to nemoguće, drugi korisnik ne može da obriše niti doda broj bez vaše lične šifre, čineći samim tim telefon skoro neupotrebljivim i što je još bitnije mnogo lakšim za locirati i vratit.

Mane eSim-a

Trenutno ne pada mnogo toga na pamet osim da veliki problem može biti kloniranje broja.

Pokušao sam pronaći mane eSim kartice širom interneta ali jednostavno ih za sada nema, osim mogućeg kloniranja ali da budemo realni kome je to potrebno naći će način i sada.

Podržani uređaji

eSim iako već dostupan i upotrebljiv još uvek nije podržan kod svih mreža, a za sada postoji solidan izbor uređaja koji ga podržavaju ali u budućnosti će sigurno postati standard i polako doneti kraj sim kartica.

Većina trenutni modela telefona koji podržavaju eSim nude dual sim opciju, mogućnost da se koristi eSim + klasičan sim. Primera radi svi noviji iphone telefoni počev od XR i noviji prvi puta nude dual sim opciju.

Zaključak

eSim je definitivno budućnost, s obzirom da sam i sam u posedovanju telefona koji nudi dual opciju (eSim+sim) aktivirao sam ga i njegova prednost se najbolje pokazala prilikom puta u Belgiju i Nemačku.

Jednostavnost me je iznenadila, dok je moje kolege vijanje free wifi-a izludelo.

Trenutno u Srbiji samo 2 mreže nude eSim kao opciju:

  1. https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/e_sim
  2. https://www.globaltel.rs/esim/

Svaka promena je teška, po prirodi smo robovi navika međutim promene se dešavaju. Ukoliko ste u posedu telefona koji podržava eSim definitivno preporučujem registraciju istoga i testiranje mogućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *