субота , 4 фебруар 2023

Twitch – gejmeri znaju zašto

Twitch je u osnovi streaming platforma originalno zamišljena za gejmere, a sada široko prihvaćena za sve vrste live streama.

Ako niste gejmer možda ne možete da vidite prednosti ovog sajta ili vam se čini da nije toliko poznat, ali 15 miliona korisnika na dnevnom nivou govori suprotno.

Twitch je čak postao i odlična alternativa za streamere nakon što je Youtube uveo razna ograničenja i onemogućio mnoge sadržaje.

Glavni fokus je na video igrama, pored toga što možete da pratite druge kako igraju (od amatera do profesionalaca) u mogućnosti ste da direktno komunicirate sa osobama koje strimuju, drugim gledaocima pa čak i da sami strimujete.

Naravno postoji još more drugih opcija od ograničenja za decu do stvaranja ogromnog profita.

Zašto Twitch je popularan

Statistika u januaru 2019

Nema sumnje da je gaming danas jedna od naprofitabilniji mogućih investicija. Platforma vam nudi da pratite (između ostaloga) da pratite najnovije vesti oko igara, uputstva kako da savladate neku igru, formirate online profile i pratite poznate gejmere.

I ako je i dalje većinski fokusirana na gejmere platforma muzičke kanale, kuvare, online stream reakcije (tipa popularni anime naslovi, serije, film itd). Pošto su mnogo blaži od Youtube sa pravilima stvorili su ogromnu bazu lojalnih korisnika.

Što više formiraju se prave zajednice na mnogim kanalima kao što se nekada i sada dešava sa popularnim Youtube kanalima (da kažemo “fanovi)”.

Kako Twitch funkcioniše

U osnovi koristite sopstvenu opremu kao što su: računar, web kamera i mikrofon dok twitch nudi platformu koja vaš prenos “širi” dalje.

Početna strana nudi neke predloge najpopularnijih strimova i igara koje se trenutno igraju, lični profili opcije za koje bi nam trebalo pola dana samo da objasnimo pa prepuštamo vama da malo istražujete.

Strem uključuje:

  • Prenos uživo igre koja se igra
  • Prenos uživo osobe koja igra (streamer).
  • Chat uživo gde osoba koja strimuje može da vidi poruke i odgovara ukoliko želi, a takođe i gledaoci komuniciraju među sobom.
Primer streama i igre Dota 2

Postoje mnoge opcije kako da se ograniče neke stvari, omogući pristup određenim grupama, cenzurišu neke igre itd. To je već do strimera i premium opcija.

Popularniji strimeri imaju čak i moderatore koji održavaju red na chatu.

Zarada na Twitchu

Kao i Youtube ovde su mogućnosti ogromne, od partnerstva, donacija fanova, plaćenih sponzorstva, reklama i referala cifre se kreću van svakog očekivanja.

Kao što je rečeno na početku gaming indrustrija je jedna od najpopularnijih i isplativijih danas. Zvezda neke planetarno popularne igre tipa Fortnite, Dota, LoL može da zarađuje milione mesečno samo od sponzora.

Nemoj da ulazimo u priče o turnirima, prvenstvima i slično. Većina ovih igara ima bolje stadione i veću posetu tokom svetskih prvenstva (da organizuju i to, samo pod nekim 2 nazivom kao recimo The International kod Dote).

Igrači su zvezde, marketing je čudo, a broj fanova je profit od reklama.

Primera radi najpopularniji strimer na Twitchu je trenutno Fortnite igrač “Ninja” trenutno ima 14.5 miliona pratilaca na ovoj platformi. Koliko je prijavljeno trenutno zarađuje oko 500000$ mesečno samo od ovoga.

Ne oči vas ne varaju, zaista piše pola miliona mesečno samo od strima bez turnira, marketinga, promocija, donacija itd.

Dok neko strimuje iz ljubavi prema igri nekome je cilj povećanje fandoma i mogućnosti zaraze. S obzirom da ovo nije samo gaming platforma više originalnost i harizma srimera su najbitniji faktor u tome da li će dostići popularnost.

Pre zarade mora da postoji popularnost ili drugim rečima fandom koji bi vam done razne ponude za saradnju.

Zaključak

Twitch je postao odlicna platforma za interakciju strimera svih vrsta sa korisnicima koje zanima njihov sadržaj i sigurno je da će se samo razvijati u budućnosti sada kada je jasno da Youtube postaje čista komercijala koja ne dozvoljava slobodu kreatorima iako je stvoren s tom svrhom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *