субота , 4 фебруар 2023

VPN i njegova primena

VPN (Virtual Private Network) je u stvari način da postignete potpunu anonimost na internetu. Iako su originalno zamišljeni kao način da se poslovne mreže povežu sigurno preko interneta i omoguće vam povezivanje i rad od kuće danas je njihova primena mnogo šira.

Bilo da pokušavate da pristupite sajtu koji je dozvolio pristup samo određenim državama, skidate filmove, serije, igre ili bilo šta drugo ili vam je potrebna potpuna anonimnost zbog ko zna kojih razloga VPN je prava stvar za vas.

Šta je VPN? Kako mi koristi?

Uprošteno VPN povezuje vaš računar, telefon, tablet na server “negde” na internetu i dozvoljava vam da surfujete netom koristeći konekciju tog servera.

S obzirom da se serveri uvek nalaze u drugoj zemlji u odnosu od one iz koje se logujete kada ga koristite pokazivati će da se i vi nalazite u toj zemlji i omogućiti vam razne pogodnosti.

Možete koristiti VPN na primer da:

  • Omogući siguran pristup vašem radnom mestu od kuće.
  • Pristupite sadržaju ograničenom na određenu lokaciju (na primer Netflix, Hulu, Amazon).
  • Dobijete anonimnost na internetu (onemogući praćenje vaših aktivnosti).
  • Omogući sigurno gledanje online filmova, serija, skidanje bilo kog sadržaja pa čak i kada koristite torrente.
  • Sakriva vašu istoriju pretraživača, IP adresu i lokaciju.

Kako doći do VPN-a

Iako kako je rečeno u startu je zamišljen samo da osigura pistupe poslovnim mrežama sa nesigurnih lokacija danas se VPN koristi najmanje za to. Samim tim kvalitetan istog košta, cene se kreću od 6-9e mesečno za generalno dobar VPN od kojih skoro svaki nudi 30 promo period besplatno.

Postoje neke free verzije kao recimo ona integrisana u Windows ali nju nikako ne preporučujemo (realno da valja ko bi plaćao za ostale).

Izuzetno je teško naći solidan VPN server koji funkcionise besplatno ali uspeli smo i to, ispod možete videti koji to VPN nudi pored premium izdanja i osnove usluge besplatno. Takođe dobijate 7 dana premium funkcija besplatno bez ikakvih podataka, kreditnih kartica ili paypala.

Više o tome na linku: Besplatni VPN i aktiviranje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *