субота , 4 фебруар 2023

Wish? Registracija i kupovina preko aplikacije

Teško je sresti osobu koja redovno koristi internet, a da nije bar jednom čula ili naletela na wish aplikaciju. U zadnjih godinu dana fejsbuk, instagram i ostali su bukvalno pretrpani reklamama super povoljnih proizvoda na pomenutom sajtu.

Šta je Wish?

U osnovi wish je sajt/aplikacija sa izuzetno povoljnim proizvodima i mnogo prihvatljvijim vremenom isporuke od recimo poznatijeg Aliexpresa.

Stotine miliona korisnika dnevno, milioni prodavaca širom sveta su doprineli da ova platforma bukvalno doživi boom preko noći. Naravno kvalitet odgovara ceni, ali o tome u nastavku.

Kako funkcionise sajt/aplikacija?

Pre svega potrebno je se napraviti profil na sajtu, podržane su 3 opcije:

  1. Prijava preko Fejsbuka
  2. Prijava preko Google naloga
  3. Klasicna registracija putem vašeg emaila (ovde popunjavate sve podatke ručno dok u prva 2 slucaja povlači podatke sa vaših profila).
  4. Prijava preko Apple naloga (iOs).

Nakon što završite sa kreiranjem profila potrebno je povezati opcije za plaćanje. U većini zemalja su podržane klasične opcije za plaćanje:

  • PayPal
  • Google Wallet (Android Pay)
  • Apple Pay
  • Debitne Visa i Mastercard kartice

U svakom trenutku možete da promenite ili izbrišete sredstvo plaćanja birajući Podešavanja Manage Payments.

Cene i kvalitet

I više nego bitno pitanje kada se radi o ovom sajtu, pre pisanja ovog članka sam i sam naručio neke stvari različitog cenovnog ranga da bih testirao odnos cene i kvaliteta.

Pre svega bitno je naglasiti da na svaku cenu koju vidite idu troškovi poštarine (shipping), bez obira da li je cena 0$ (da, zaista ima “besplatnih stvari”) ili 500$. Poštarina iznosi 1-3$ po proizvodu

Na sajtu možete naći sve od noža za čišćenje luka do laptopova, vojne opreme, računara itd, međutim ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito obično jeste.

Ne zavaravajte se da ćete naći grafičku kartu koja inače košta 500e za 50e ma kakve ocene bile, nećete naći funkcionalan laptop za 120e kao ni original adidas patike za 8e.

Zaista mislite da postoje original Makita aku bušilice za 30e kad sama original kutija košta toliko?

Sad se verovatno pitate koji će mi onda taj đavo? Pa iako nećete naći nesto sa toliko drastičnom razlikom ipak ima svoji prednosti.

Verovali ili ne svakodnevno ste okruženi proizvodima sa Wish-a, od domaćeg kupujem prodajem do fejsbuk i instagram grupa koje prodaju takozvane “dodatke”.

Smart watch koji meri vase korake, rad srca, pritisak itd svakodnevno vidjate na oglasima po promo ceni od samo 1200 dinara ili slično. Da vam odamo malu tajnu? Na Wish aplikaciji taj sajt je BESPLATAN!

Ne, ne preterujemo, zaista je besplatan kao i mnogo stvari, ako se naruči više komada od istog prodavca plaća se samo jedna poštarina i onda ga prodaju po 10-13e, nije loš posao zar ne?

Isto važi i za recimo baterijske lampe, držače za mobilni, odeću itd. Naravno to su promo opcije koje važe par dana i onda prodavac digne cenu na 1-3$ što samo po sebi nije ništa, ali već sledeći prodavac pokreće reklamu deleći besplatno proizvode.

U toj ceni kvalitet nije loš, recimo ja sam uzeo smart watch i platio poštarinu 2$, sat malo reći preživo čuda, uključujući i to da je upao u beton, izvađen, opran i radi dalje. Takođe i auto držač za telefon i više nego korektan za 3$ poštarine.

Zaključak bi mogao biti da se treba ograničiti na proizvode ispod 20-30$ i trebali bi biti zadovoljni, zaista postoji more sitnica po smešnim pa čak i besplatnim cenama, dok za sve skuplje Aliexpress je i dalje najbolja alternativa po pitanju jeftinih stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *